Kategorie

ZESTAW WINIARSKI DO PRODUKCJI 25l WINA 400030 BIOWIN

  • Producent: Biowin
  • Cena brutto: 64,90 zł
  • (Cena netto: 52,76 zł)
  • szt.
  • Poleć produkt

W zestawie znajdą Państwo:

- pojemnik fermentacyjny o pojemności 30l wraz z kranem ułatwiającym butelkowanie - w którym będziemy prowadzić fermentację,
- rurka fermentacyjna - nietłukąca rurka z tworzywa sztucznego,
- wężyk do zlewania wina,
- drożdże suszone do wina
- pożywka dla drożdży,
- cukromierz - służący do przygotowania moszczu oraz obliczenia zawartości alkoholu w winie,
- klarowin - do klarowania wina,
- pirosiarczyn potasu - do dezynfekcji sprzętu i stabilizacji wina.
- obrączkę/niekapek na butelkę
- obcinacz do kapturków termokurczliwych
- GRATIS krótka instrukcja przygotowania wina domowego (po polsku)
- GRATIS poradnik winiarski
- dowód zakupu paragon lub na życzenie FV
- GRATIS nasz firmowy kalendarzyk

SŁOWNICZEK

Drożdże winiarskie -specjalnie wyselekcjonowane i udoskonalone gatunki drożdży.Charakteryzują się dużą siłą fermentacyjną. Wytwarzają substancje wpływające pozytywnie na smak i aromat wina.

Pożywka dla drożdży - kompozycja substancji zawierających azot, fosfor, makro- i mikroelementy oraz witaminy wspomagające właściwy rozwój drożdży, a tym samym zapewniające właściwy przebieg fermentacji.

Miazga owocowa - umyte, rozdrobnione lub delikatnie zmiażdżone owoce.

Moszcz - surowy sok wyciśnięty z owoców lub mieszanina innych składników, z których będziemy robić wino.

Nastaw - moszcz, do którego dodano drożdże (pożywkę, cukier, kwasek cytrynowy itd.).

Syrop cukrowy - specjalnie przygotowany roztwór cukru w wodzie. Cukier wsypujemy do gorącej wody (2kg cukru na 1l wody) i powoli podgrzewamy, aż do zagotowania. Powstającą na powierzchni piankę zbieramy. Po rozpuszczeniu się całego cukru, syrop odstawiamy do ostygnięcia. Do moszczu zawsze dodajemy syrop o temperaturze pokojowej.

Szczepionka drożdży - (inaczej: matka drożdżowa) drożdże winiarskie namnożone w niewielkiej ilości moszczu.Szczepionkę przygotowujemy na 2-3 dni przed rozpoczęciem fermentacji w balonie.

Fermentacja - w uproszczeniu jest to proces, w którym pod wpływem drożdży z cukru powstaje alkohol etylowy i dwutlenek węgla.

Siarkowanie - dodawanie do wina (soku) pirosiarczynu potasu w celu jego utrwalenia (stabilizacji).

Klarowanie - poprawianie przejrzystości wina, usuwanie wszelkiego rodzaju zmętnień i zanieczyszczeń.

Zlewanie - ściąganie wina znad osadu (zazwyczaj przy pomocy wężyka do obciągu wina).