Kategorie

ZESTAW WINIARSKI DO PRODUKCJI 25l WINA 400030 BIOWIN

  • Producent: Biowin
  • Cena brutto: 64,90 zł
  • (Cena netto: 52,76 zł)
  • szt.
  • Poleć produkt

W zestawie znajdą Państwo:

- pojemnik fermentacyjny o pojemności 30l wraz z kranem ułatwiającym butelkowanie - w którym będziemy prowadzić fermentację,
- rurka fermentacyjna - nietłukąca rurka z tworzywa sztucznego,
- wężyk do zlewania wina,
- drożdże suszone do wina
- pożywka dla drożdży,
- cukromierz - służący do przygotowania moszczu oraz obliczenia zawartości alkoholu w winie,
- klarowin - do klarowania wina,
- pirosiarczyn potasu - do dezynfekcji sprzętu i stabilizacji wina.
- obrączkę/niekapek na butelkę
- obcinacz do kapturków termokurczliwych
- GRATIS krótka instrukcja przygotowania wina domowego (po polsku)
- GRATIS poradnik winiarski
- dowód zakupu paragon lub na życzenie FV
- GRATIS nasz firmowy kalendarzyk

SŁOWNICZEK

Drożdże winiarskie -specjalnie wyselekcjonowane i udoskonalone gatunki drożdży.Charakteryzują się dużą siłą fermentacyjną. Wytwarzają substancje wpływające pozytywnie na smak i aromat wina.

Pożywka dla drożdży - kompozycja substancji zawierających azot, fosfor, makro- i mikroelementy oraz witaminy wspomagające właściwy rozwój drożdży, a tym samym zapewniające właściwy przebieg fermentacji.

Miazga owocowa - umyte, rozdrobnione lub delikatnie zmiażdżone owoce.

Moszcz - surowy sok wyciśnięty z owoców lub mieszanina innych składników, z których będziemy robić wino.

Nastaw - moszcz, do którego dodano drożdże (pożywkę, cukier, kwasek cytrynowy itd.).

Syrop cukrowy - specjalnie przygotowany roztwór cukru w wodzie. Cukier wsypujemy do gorącej wody (2kg cukru na 1l wody) i powoli podgrzewamy, aż do zagotowania. Powstającą na powierzchni piankę zbieramy. Po rozpuszczeniu się całego cukru, syrop odstawiamy do ostygnięcia. Do moszczu zawsze dodajemy syrop o temperaturze pokojowej.

Szczepionka drożdży - (inaczej: matka drożdżowa) drożdże winiarskie namnożone w niewielkiej ilości moszczu.Szczepionkę przygotowujemy na 2-3 dni przed rozpoczęciem fermentacji w balonie.

Fermentacja - w uproszczeniu jest to proces, w którym pod wpływem drożdży z cukru powstaje alkohol etylowy i dwutlenek węgla.

Siarkowanie - dodawanie do wina (soku) pirosiarczynu potasu w celu jego utrwalenia (stabilizacji).

Klarowanie - poprawianie przejrzystości wina, usuwanie wszelkiego rodzaju zmętnień i zanieczyszczeń.

Zlewanie - ściąganie wina znad osadu (zazwyczaj przy pomocy wężyka do obciągu wina).
 

















ZESTAW DO WYROBU PIWA Minibrowar Mikrobrowar MB2 BIOWIN ECO
109,90 zł
UNIWERSALNY ŚRUTOWNIK ZBOŻOWY SŁÓD ZBOŻE 408500 BIOWIN
99,00 zł
POJEMNIK FERMENTACYJNY 30l Z KRANEM I RURKĄ
39,90 zł
PIWO DOMOWE COOPERS HERITAGE LAGER 23L SŁÓD PIWNY
42,00 zł
KORKOWNICA DWURAMIENNA EASY F17120 BIOWIN
109,00 zł
KONCENTRAT DO SAMODZIELNEGO PRZYGOTOWYWANIA PIWA W DOMU
59,90 zł