ZESTAW WINIARSKI DO PRODUKCJI 25l WINA 400030 BIOWIN
- Producent: Biowin
- Cena brutto: 79,90 zł
- (Cena netto: 64,96 zł)
-
W zestawie znajdą Państwo: - pojemnik fermentacyjny o pojemności 30l wraz z kranem ułatwiającym butelkowanie - w którym będziemy prowadzić fermentację, - rurka fermentacyjna - nietłukąca rurka z tworzywa sztucznego, - wężyk do zlewania wina, - drożdże suszone do wina - pożywka dla drożdży, - cukromierz - służący do przygotowania moszczu oraz obliczenia zawartości alkoholu w winie, - klarowin - do klarowania wina, - pirosiarczyn potasu - do dezynfekcji sprzętu i stabilizacji wina. - obrączkę/niekapek na butelkę - obcinacz do kapturków termokurczliwych - GRATIS krótka instrukcja przygotowania wina domowego (po polsku) - GRATIS poradnik winiarski - dowód zakupu paragon lub na życzenie FV - GRATIS nasz firmowy kalendarzyk SŁOWNICZEK Drożdże winiarskie -specjalnie wyselekcjonowane i udoskonalone gatunki drożdży.Charakteryzują się dużą siłą fermentacyjną. Wytwarzają substancje wpływające pozytywnie na smak i aromat wina. Pożywka dla drożdży - kompozycja substancji zawierających azot, fosfor, makro- i mikroelementy oraz witaminy wspomagające właściwy rozwój drożdży, a tym samym zapewniające właściwy przebieg fermentacji. Miazga owocowa - umyte, rozdrobnione lub delikatnie zmiażdżone owoce. Moszcz - surowy sok wyciśnięty z owoców lub mieszanina innych składników, z których będziemy robić wino. Nastaw - moszcz, do którego dodano drożdże (pożywkę, cukier, kwasek cytrynowy itd.). Syrop cukrowy - specjalnie przygotowany roztwór cukru w wodzie. Cukier wsypujemy do gorącej wody (2kg cukru na 1l wody) i powoli podgrzewamy, aż do zagotowania. Powstającą na powierzchni piankę zbieramy. Po rozpuszczeniu się całego cukru, syrop odstawiamy do ostygnięcia. Do moszczu zawsze dodajemy syrop o temperaturze pokojowej. Szczepionka drożdży - (inaczej: matka drożdżowa) drożdże winiarskie namnożone w niewielkiej ilości moszczu.Szczepionkę przygotowujemy na 2-3 dni przed rozpoczęciem fermentacji w balonie. Fermentacja - w uproszczeniu jest to proces, w którym pod wpływem drożdży z cukru powstaje alkohol etylowy i dwutlenek węgla. Siarkowanie - dodawanie do wina (soku) pirosiarczynu potasu w celu jego utrwalenia (stabilizacji). Klarowanie - poprawianie przejrzystości wina, usuwanie wszelkiego rodzaju zmętnień i zanieczyszczeń. Zlewanie - ściąganie wina znad osadu (zazwyczaj przy pomocy wężyka do obciągu wina). |